میراث

 ? قشم (نهنگ بزرگ خلیج فارس)
قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس است که از
?? کشور جهان بزرگتر است ور زیبایی های فراوانی را در گوشه و کنار خود جای داده است. چنان چه شکل جغرافیایی جزیره قشم را به صورت نهنگی درنظر آوریم که روبه سوی تنگه هرمز دارد، بندر لافت در شمالی ترین نقطه باله پشتی آن مستقر است. موقعیت لافت در دماغه شمالی جزیره و در نزدیک ترین فاصله با ساحل سرزمین اصلی ایران از زمان های بسیار دور برای این بندر ویژگی های خاصی به همراه داشته است و آن را همواره به عنوان یک کانون زیستی با اهمیت برای حاکمان منطقه مطرح کرده است. فاصله منطقه استقرار این بندر تا بندر پل در سواحل جنوبی کشور نزدیک به دو کیلومتر بوده و عمق آب در این فاصله بسیارکم است.
به گونه ای که به احتمال فراوان نخستین ارتباطات و رفت و آمدها به جزیره قشم از همین منطقه بوده است. درحال حاضر نیز به دلیل همین فاصله کم و شرایط مناسب، بسیاری از برنامه ریزان در راهبردهای خود برای توسعه قشم، بر اقتصادی بودن انجام طرح هایی نظیر ساخت یک پل دریایی میان بندر پل و لافت و یا یک تونل زیرآبی و نیز عبور خط لوله آب از بستر دریا به لافت برای تأمین آب جزیره قشم تأکید می ورزند. جمعیت بندر لافت در سال
???? برابر ???? نفر بود که اکنون به بیش از ? هزار نفر رسیده است .
این میزان جمعیت در مقیاس یک روستا، جمعیتی قابل توجه است. و این مجموعه زیستی را در میان سکونت گاه های قشم - اعم از روستایی و شهری - بعد از قشم، بندر درگهان، شهر هرمز، بندر سوزا و روستای هلر، در رتبه ششم قرار می دهد. با توجه به توان ها و استعدادهای موجود، در صورت اجرای برنامه های توسعه ای لافت و افزایش توان جمعیتی آن، انتظارمی رود این بندر به یکی از قطب های جمعیتی شهرستان و حتی کل جزایر جنوب تبدیل شود. نقش مذهب در سنن فرهنگی آداب اجتماعی و مناسبات اقتصادی بسیار برجسته است. چنان که همه آداب و سنن فرهنگی لافت رنگ مذهبی دارد.
مهم ترین واقعه سالانه فرارسیدن عیدقربان و عیدفطر است که با مراسم مفصلی پاس داشته می شوند. ازجمله اعیاد مذهبی دیگر اعیاد معراج و میلاد حضرت رسول اکرم(ص) است. زبان مردم لافت در اصطلاح به زبان «جزیرتی» معروف است و زبان پارسی است با گویشی محلی که در آن واژگان عربی، هندی، انگلیسی و آفریقایی نیز یافت می شود.
مردم لافت فارسی را قابل فهم صحبت می کنند و در ایجاد ارتباط با دیگر فارسی زبانان مشکلی ندارند. افراد کهنسال و ملوانان باسابقه، زبان عربی و تاحدودی هندی را می فهمند و قادرند به آن تکلم کنند. در مراسم مذهبی (چون اضواء، شوواری و مولودی خوانی) اشعار عربی به وسیله ملوانان کهنسال خوانده می شود.
ولی جوانان که مجال مراوده زیادی با عرب زبانان نداشته اند، این زبان را کمتر درک می کنند. مردم لافت در مناسبت های مذهبی، چون عید قربان (عید گپ یا عید بزرگ)، عید فطر (عید کوچک) و اعیاد معراج و میلاد پیامبر اکرم(ص) مراسم بسیارجذاب و تماشایی دارند. در این روزها مردم طبق یک سنت فرهنگی با آلات موسیقی سنتی به جشن و شادمانی می پردازند و مراسم رقص محلی به نام اضواء و شوواری برگزار می کنند.مولودی خوانی نیز از دیگر مراسم مذهبی و شادمانی است که در این اعیاد و همچنین در مناسبت های دیگر برگزارشده و سرودهایی در مدح رسول اکرم(ص) به صورت دسته جمعی در مساجد خوانده می شود. آنچه می توان به عنوان شاخص فرهنگی مردم لافت به شمار آورد این است که برای جشن و شادمانی معنوی در فرهنگ خود جایگاه ویژه ای قائل هستند. در بندر تاریخی لافت و در جوار قلعه نادری، حلقه های چاه آب فراوانی - حدود
?? حلقه - به چشم می خورد که مردم سختکوش این منطقه با زحمت زیاد در دل سنگ ها کفه انتهای محوطه حفر کرده اند. تل مشرف بر این چاه ها با سطح سنگی مرجانی، آب باران را به گودال محل چاه ها هدایت می کند و چون کفه چاه ها به لایه های گچی ختم شده است، آب برای مدتی طولانی، سالم و خنک در آن باقی می ماند.
می گویند: تعداد این چاه ها به تعداد ایام سال کبیسه
??? حلقه بوده و مردم در هر روز از سال دهانه یکی از آنها را باز و از آن استفاده می کرده اند. بعضی به غلط و به دلیل ارزش بسیار آب در جزیره این واژه را طلا می نویسند و می گویند. درحالی که صحیح آن« تل آو » یا « تل آب» ، به معنی آب برگرفته از شیب تل است. گذشته از چاه های طلا، یک آب انبار سنتی بزرگ، مسجدهای زیبا، خانه های قدیمی، درخت نیاز (معروف به خواجه کریم) و بازمانده قلعه نادری، همچنین بافت قدیمی لافت، با انبوه بادگیرها و کارگاه های لنج سازی ازجمله جاذبه های لافت است.


نوشته شده در دوشنبه 89/10/6ساعت 2:55 عصر توسط ف ع نظرات ( ) |


Design By : Pichak